Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Ököllel, hátulról ütötte le az utas, most mindenkit a testkamera használatára buzdít!


Inkább legyen rajtunk a kamera, amit nem kell használni, mintsem, hogy kellett volna használni, de nem  volt ott - állítja Pozsgai Alexander vjv-tagtársunk, aki már számtalanszor került szembe problémás utasokkal, amit mindig sikerült atrocitás nélkül megoldania. Egészen idén nyárig.

Egy menetjegy nélkül utazó szlovák állampolgárságú utas a megfelelő intézkedések után megütött: ököllel hátulról fejbe ütött. Elkövettem azt a hibát, hogy eltávolodtam a kollegámtól, mert ha ott maradok, akkor lehet, hogy nem történt volna meg ez az atrocitás. Egész augusztusban nem tudtam dolgozni, táppénzen voltam.

Nyilvánvalóan vannak olyan "fertőzöttebb területek" a bántalmazások terén, ahol nem lehet betartani - de betartatni sem - [az előírásokat], hiszen én is számtalan esetben kerültem olyan helyzetbe, hogy megmondták a kollégák: ezen a vonaton nem hívunk rendőrt, mert nem fognak kijönni. A Budapest--Nyugati pályaudvar és a Lajosmizse között közlekedő személyvonatokról van szó. Ilyen előzmények után nyilvánvaló, hogy ott az ember a "túlélésre játszik".

 

Alexander a támadás idején nem viselt testkamerát, mivel a Keleti pályaudvari telephelyen még nem állnak rendelkezésre. De ha lennének is, akkor sem feltétlen tartana rájuk igényt az összes munkavállaló:

A kollégákban alapvetően félelem él a kamerák miatt: szerintük a munkáltató a munkavállalókat burkoltan megfigyeli. Nem kell a testkameráktól félni, én is úgy gondolom, hogy ha testkamera lett volna rajtam az adott helyzetben, akkor ez a támadás nem történt volna meg.

A kamerák a mi biztonságunkat szolgálják, én biztos, hogy fogom használni, amint lehet: ha csak egyetlenegy bántalmazást meg tudunk akadályozni a testkamerákkal országosan, akkor megérte! (...)

A bekapcsolást megelőző 20 másodpercet is rögzíti a kamera, gondolom, van benne egy átmeneti tárolóegység, ami a bekapcsolást megelőző 20 másodperc eseményeit is rögzíti. Ez azért lehet fontos, mert - vegyük csak a saját esetemet: ha látom, hogy ez az utas jön felém, és erőszakoskodik, kiabál, hogy mit képzelek én, és megüt, én ott adott esetben fekvőhelyzetben megnyomom a "Rögzít"-gombot, akkor a kamera már az előző 20 másodpercet, tehát a fenyegetést, az ütés megtörténtét is rögzíti. ami teljesen egyértelmű, hogy a bírósági tárgyalásnál - tanúk hiányában is - bár az én esetemben voltak tanúk, nagyon együttműködő utasok voltak, akik önként adták át a személyi igazolványukat a rendőrségnek, tanú hiányában is bizonyíték arra, hogy igen, elkövette ezt a támadást az illető.

Minden kollegát arra buzdítok, hogy éljen a testkamerák lehetőségével - amennyiben az adott telephelyen rendelkezésre áll - remélem, hogy a Keletiben is minél hamarabb ez meg fog történni. Inkább legyen rajtunk a kamera, amit nem kell használni, mintsem, hogy kellett volna használni, de nem volt ott a kamera.(...)

Amíg ilyen farkastörvények uralkodnak - főleg Budapest elővárosáról szoktuk mondani, hogy az a legveszélyesebb hely - ott szerintem a kamera elengedhetetlenül fontos.

 

Korábban az index is megszólaltatott két vezető jegyvizsgálót, amiből két fontos tanulságot emeltünk ki, mindkettő a testkamera használata mellett szól:

Fenyvesi József, vezető jegyvizsgáló:

A támadó úriember azt mondta, hogy én támadtam meg őt a vonaton, tehát azt nyilatkozta, hogy én voltam agresszív, megtámadtam minkettőjüket egyszerre.
Nekem egyetlenegy szerencsém volt: pont mikor történt a támadás, a szolgálati telefonomon beszéltem a MÁV-Start irányításával, ami rögzíti és az egész támadás benne volt, ez mind fel van véve pont a telefonra, mert ez volt a nagy szerencsém, különben szerintem oltári nagy bajban lennék, mert se kamera, se semmi nem rögzítette, szerintem tanúk se lettek volna. Ők ketten állítottak volna valamit, én meg egyedül az ellenkezőjét.

 

Czine László, vezető jegyvizsgáló

A testkamerát egy hónapja használom, minden szolgálatba elviszem magammal, készítettem már vele felvételt, amit később nem kellett felhasználni, mert olyan utassal volt problémám, akivel korábban is: elindítottam a felvételt, látta, hogy kamerát használok, és egy hang nélkül átadta az iratait.

 

A testkamerák bevezetését a VDSzSz Szolidaritás 2015-ben kezdeményezte az egyre több és erőszakosabb, vasutasokat érő bántalmazás miatt kollektív munkaügyi vitát nyújtottunk be tavaly. Ennek keretében - szakszervezetünk kezdeményezésére - a vasutasok védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S., pánikgomb) funkcióval bővült, így az adott vonaton szolgálatot teljesítő vjv-kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.